Expertisecentrum Buitenpromoveren

Nieuwsbrief
december 2021


Handboek Buitenpromoveren
Hét oriëntatiepunt voor promoveren
naast of na een carrière

Werkboek Buitenpromoveren
Dé praktische oefeningen voor promoveren
naast of na een carrière

Promoveren na je pensioen

Karel Vlierman (79), op 4 oktober gepromoveerd aan de Radboud Universiteit Nijmegen, deed onderzoek naar het laatmiddeleeuwse handelsschip de kogge. En dat zonder universitaire opleiding. In dit interview met De Gelderlander vertelt hij over zijn bijdrage aan de Nederlandse maritieme geschiedenis.

Septemberblog: Buitendoctoren III

In deze aflevering van de miniserie over buitendoctoren staat Floor stil bij wat universiteiten zoal (moeten) doen om promovendi goed voor te bereiden op een loopbaan buiten haar eigen muren. Opvallend genoeg heet dit dan vaak ook meteen ‘buiten de wetenschap’.

Philosophy of the Humanities

In elk proefschrift gaat het niet alleen over nieuwe kennis over een onderwerp, maar ook altijd over het verschijnsel kennis zelf. Epistemologie dus.

Victor Gijsbers van Leiden University geeft in een serie korte films een mooi overzicht van de centrale begrippen en denkers in wetenschapsfilosofie.

Workshops voor- en najaar 2022 (coronaproof!)

18-03 en 30-09 Buitenpromoveren in één dag
29-04 en 21-10 Literature review, auteursrecht, plagiaat en referenties
30-05 en 25-11 Methodologie en wetenschappelijk schrijven

Alle gelegenheid om vragen te stellen en ervaringen uit te wisselen. Voor wie nog niet of juist net is begonnen. Meer weten of aanmelden?

Psychopaatvrije universiteiten

Wanneer universiteiten academisch personeel aannemen met een leidinggevende functie moeten ze een test doen of zij geen psychopaten zijn, zegt UvA-onderzoeker Iris Breetvelt in ScienceGuide. Het gedrag van psychopaten staat namelijk ook het nieuwe Erkennen en Waarderen in de weg. En dat gedrag wordt op universiteiten gemakkelijker gefaciliteerd dan je denkt. Maar er zijn ook nuances, zo blijkt uit haar artikel.

November/decemberblog: Hildegard van Bingen

2021 is het Aletta-jaar, waarin wordt herdacht (zeg maar gerust: gevierd) dat honderdvijftig jaar geleden de eerste vrouwelijke student – namelijk Aletta Jacobs – afstudeerde en later als eerste vrouw promoveerde in Nederland. Kerstin leerde meer over deze en andere weledelzeergeleerde vrouwen tijdens een bijzondere wandeltocht. Ook bijzonder: inspirerende visioenen.

Weetje #21 uit het Handboek

Inspirerende quotes, feitjes die je een glimlach ontlokken, inkijkjes achter de schermen, … Handboek Buitenpromoveren staat niet alleen bomvol informatie die u helpt bij uw proefschrift, maar tussen de hoofdstukken staat nog een schat aan wetenswaardigheden over onderzoekende geesten. Tip: koop dit Handboek als (buiten)promovendus of beveel het als (co)promotor aan bij uw promovendi. Voor slechts € 57,95 wordt veel duidelijk.

Zoom-sessies (óók coronaproof)

Ideaal voor wie elke maand een stevige boost wil krijgen. In een paar uur en in een klein groepje. Gewoon vanachter uw bureau of waar dan ook. Zonder reistijd en gegarandeerd coronaproof. Also in English! Meer weten of aanmelden?

Jongeren als reviewers

Wetenschappers schrijven over hun onderzoek aan een jong publiek. De jongeren reviewen het werk en geven, met hulp van een mentor, feedback. Daarna worden de artikelen gepubliceerd. En zo bouwt Frontiers for Young Minds aan een indrukwekkende collectie gratis artikelen die de state of the art in de wetenschap niet alleen voor jongeren, maar voor ons allemaal toegankelijk maakt.

Promoveren in de schoen of onder de kerstboom

Zorg voor een onderzoekende start van 2022 voor uzelf of iemand in uw omgeving. Kijk hieronder hoe u het Handboek, het Werkboek of beide als bundel bestelt. Wacht niet te lang in verband met de Sinterklaas- en kerstdrukte bij de bezorgdiensten.

Handboek en Werkboek bestellen

Handboek en Werkboek als inspirerend cadeau voor collega of familielid? Maak voor het Handboek € 57,95, voor het Werkboek € 34,95, en voor de Bundel € 92,90 over op rekening NL44 TRIO 0781 3924 46 t.n.v. Basten - Van Tiggelen, onder vermelding van naam, bezorgadres en e-mailadres.

Workshop inschrijven

Deelname kost € 349,- exclusief 21 procent btw. Locatie: WTC Almere (betaalde parkeergarage onder het WTC en NS-station voor de deur). Ontvangst vanaf 9.45 uur, start 10.00 uur, lunch 12.30 uur, vervolg 13.15 uur, einde 16.00 uur. Aanmelden

Disclaimer

U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u zich hiervoor heeft aangemeld, omdat u een van onze producten heeft afgenomen, of omdat uw organisatie is vertegenwoordigd in het Handboek Buitenpromoveren. Afmelden