Expertisecentrum Buitenpromoveren

Arbeidsdag - door Floor

Het is vandaag 1 mei, dag van de arbeid. Deze dag is door de internationale arbeidersvereniging als feestdag geïnstalleerd toen de Verenigde Staten de achturige werkdag introduceerden, maar wij vieren haar in Nederland officieel niet. Ook niet op de eerste maandag van september, als de Amerikanen hun eigen labor day vieren.

01-05-2023

Lees meer

Jean Baudrillard - door Kerstin

"We kijken liever naar beelden van gebeurtenissen die nooit hebben plaatsgevonden dan te accepteren dat iets gewoon niet is gebeurd." Wat een geweldige uitspraak van columnist Merel Bem in de Volkskrant van 8 april 2023 over door AI-geproduceerde foto’s rond onder meer de arrestatie van Donald Trump. En dat deed me direct denken, maar tegelijk ook weer niet, aan de simulacra van Jean Baudrillard..

01-03-2023

Lees meer

Hartslag - door Floor

Het afgelopen jaar won een team onder leiding van onderzoekers van de Universiteit Leiden de Ig Nobelprijs voor bewijs dat wanneer romantische partners elkaar voor het eerst ontmoeten en zich tot elkaar aangetrokken voelen, hun hartslagen synchroniseren. Voor mij is dit het mooiste nieuws van 2022.

01-01-2023

Lees meer

Femke Bol - door Kerstin

Wetenschappelijke nomenclatuur maakt het makkelijk om over allerlei taalgrenzen en vakgebieden heen een zeker gezamenlijk vocabulaire te gebruiken. Toen ik het doosje acetylcysteïne vasthield, vroeg ik me wel plotseling af op welk moment naast een wetenschappelijke naam ook een consumentennaam ontstaat.

01-11-2022

Lees meer

Roadtrip - door Floor

De zomermaanden vormen voor mij de ideale gelegenheid om te roadtrippen met mijn tuin als vervoermiddel en mijn boeken als brandstof. Ik maak lange reizen door tijd en ruimte terwijl ik af en toe halt houd om mijn voertuig te bewonderen, licht te wieden of van wat water te voorzien.

01-09-2022

Lees meer

René Descartes - door Kerstin

Bestaan er levende machines? Als we de sciencefiction films moeten geloven, is dat onze toekomst. Maar minder bekend is, dat we in ons verleden al levende machines hebben gehad. Tenminste, dat was de opvatting van de filosoof en wiskundige René Descartes (1596-1650).

01-07-2022

Lees meer

Buitendoctoren IV - door Floor

In eerdere afleveringen van mijn miniserie over buitendoctoren stond ik stil bij de academische arbeidsmarkt , bij wat de mogelijkheden voor buitendoctoren zijn en bij hoe universiteiten promovendi hierop (beter) zouden kunnen voorbereiden . Met mijn vorige blog heb ik mijn serie even onderbroken voor belangrijk nieuws – namelijk dat de klimaatverslechtering urgent is – en met deze blog herneem ik mijn verhaal door aandacht te schenken aan de werkgeverskant van het buitendoctoren.

01-05-2022

Lees meer

Naar nog veel meer boeiende blogs >