Expertisecentrum Buitenpromoveren

Nieuwsbrief
december 2022


Handboek Buitenpromoveren
Hét oriëntatiepunt voor promoveren
naast of na een carrière

Werkboek Buitenpromoveren
Dé praktische oefeningen voor promoveren
naast of na een carrière

Ongemak en schaamte rond gratis promovendi

Door de inzet van gratis promovendi besparen universiteiten in vier jaar tijd ongeveer 260.000 euro personeelskosten per promovendus. Voor elk afgerond proefschrift ontvangen universiteiten een promotiepremie van 83.000 euro. De gratis promovendi moeten vaak rondkomen van een krappe beurs of een klein salaris, terwijl hun collega’s die in dienst zijn bij de universiteit tussen de 2.541 en 3.247 euro bruto per maand verdienen en bovendien recht hebben op vakantiegeld en een eindejaarsuitkering. De tweedeling zorgt voor ongelijkheid, scheve ogen en frictie op werkvloer, blijkt uit gesprekken die NRC voerde met veertig betrokkenen. De aanwezigheid van duizenden promovendi die rond het bestaansminimum leven, zorgt voor ongemak en schaamte op de werkvloer. Ad Valvas zette op een rij om hoeveel promovendi het gaat per universiteit.

Het belang van de begeleider

Ongeveer 60 procent van de promovendi wereldwijd overweegt te stoppen of promoveert niet binnen zes jaar. Psychologe Andrea Kis onderzoekt welke factoren deze carrièrebeslissingen beïnvloeden. “Slechts 21 procent van onze respondenten overwoog de academische wereld te verlaten, wat aanzienlijk minder is dan het wereldwijde aantal van 60 procent of de 34 procent uitvalpercentages in de literatuur. De groep die wel onregelmatigheden meldde, variërend van slecht of afwezig toezicht en een hoge werkdruk tot onethische onderzoekspraktijken, bleek echter ook een bovengemiddelde kans te hebben om de academische wereld te verlaten.” Eerder onderzoek van Van Rooij, Fokkens-Bruinsma en Jansen toonde het belang van onder andere de begeleidingsrelatie aan. Dit wordt ook ondersteund door de bevindingen van onderzoek onder promovendi van Radboud Universiteit: promovendi die niet tevreden waren met hun begeleiding bleken ook meer werkdruk te ervaren, vaker bang te zijn hun traject niet op tijd af te ronden en meer mentale klachten te hebben.

Online workshops 2023

Buitenpromovendi hebben vaak drukke agenda’s. Een dag naar Almere voor een workshop? Graag, maar net die dag kan ik niet… Om tegemoet te komen aan de vraag, hebben we ons aanbod aangepast: elke workshop is vertaald naar een serie van vier online bijeenkomsten in de vroege avond. Meer weten of aanmelden?

November/decemberblog: Femke Bol

In haar meest recente blog onderzoekt Kerstin wanneer wetenschappelijke benamingen een consumentvriendelijke versie krijgen. De voorlopige conclusie is dat dit nogal willekeurig blijkt te zijn.

Weetje #378 uit het Handboek

Als instituut is de universiteit misschien log, maar het promoveren in de twaalfde eeuw zag er toch echt anders uit dan de promotie nu. Eigenlijk is alleen de verdediging overgebleven, en ook die is veranderd van een soms fysieke naar een louter verbale strijd. Zie ook 2.1 in Handboek Buitenpromoveren. Tip: koop dit handboek als (buiten)promovendus of beveel het als (co-)promotor aan bij uw promovendi. Voor slechts € 57,95 wordt veel duidelijk.

Podcasts over wetenschap

BBC Science Focus verzorgt gratis podcasts met wetenschappers over de meest uiteenlopende onderwerpen. Ideaal om je even mee terug te trekken tijdens de drukke feestdagen. De site bevat ook talloze blogs.

Academische vrijheid onder druk door sponsoring?

De belastingadviespraktijk van EY financierde twee leerstoelen bij de vakgroep fiscaal recht van de Erasmus Universiteit in Rotterdam en stelde twee werknemers ter beschikking om die leerstoelen te bekleden. Voorwaarde voor de sponsoring was dat hun promovendi ook een halve werkweek in de fiscale praktijk van EY zouden werken. Hun begeleidende professoren werkten daar als manager van de promovendi. Volgens onderzoeksplatform Follow the Money (FTM) is daarmee sprake van “een beetje een incestueuze constructie”, maar een woordvoerder van EY stelt tegenover FTM dat de bedoeling was om de promovendus ook praktische ervaring te laten opdoen binnen het vakgebied: “Werken voor klanten en dus uren schrijven is onderdeel van de praktijkervaring.” NBA-platform voor accountants en financials accountant doet verslag.

Feminisering van de wetenschap?

Het totale aantal promoties neemt al jaren toe, net als het aandeel vrouwen. In het studiejaar 1990/1991 waren er een kleine 1900 promoties. Vrouwen maakten nog geen 18 procent van het totaal uit. In 1999 steeg het aandeel vrouwen voor het eerst boven de 30 procent, in 2003 kwam het boven de 40 procent uit. Daarna ging de toename langzamer. Tussen 2013 en 2020 bleef het percentage wat schommelen tussen de 47 en 49 procent. In het afgelopen studiejaar zijn aan Nederlandse universiteiten 2612 vrouwen gepromoveerd en 2607 mannen. Voor het eerst is het merendeel van de promovendi vrouw, meldt de NOS. Dit zal pas over zo’n twee decennia ook weerspiegeld worden in het hooglerarencorps.

Handboek en Werkboek bestellen

Handboek en Werkboek als inspirerend cadeau voor collega of familielid? Maak voor het Handboek € 57,95, voor het Werkboek € 34,95, en voor de Bundel € 92,90 over op rekening NL44 TRIO 0781 3924 46 t.n.v. Basten - Van Tiggelen, onder vermelding van naam, bezorgadres en e-mailadres.

Workshop inschrijven

Deelname kost € 349,- exclusief 21 procent btw. Locatie: WTC Almere (betaalde parkeergarage onder het WTC en NS-station voor de deur). Ontvangst vanaf 9.45 uur, start 10.00 uur, lunch 12.30 uur, vervolg 13.15 uur, einde 16.00 uur. Aanmelden

Disclaimer

U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u zich hiervoor heeft aangemeld, omdat u een van onze producten heeft afgenomen, of omdat uw organisatie is vertegenwoordigd in het Handboek Buitenpromoveren. Afmelden