Buitendoctoren - door Floor

Net zoals op enig moment een jaar achter de rug is, is ook op enig moment – en met een vergelijkbaar gevoel voor ceremonie – het promoveren achter de rug en ben je doctor. Ik wil het vanuit het optimisme dat je dit lukt hebben over het leven daarna.

Lees meer

Hélène Smith - door Kerstin

Hélène Smith leed aan cryptomnesie. En dat is precies waarvoor u als promovendus – en elke wetenschappelijk onderzoeker uiteraard – moet oppassen. Want dankzij dit 'verborgen geheugen', zoals de vertaling van deze term luidt, zou u zomaar kunnen denken dat u een originele gedachte hebt, terwijl die onbewust al ergens anders is opgedaan.

Lees meer

Tsundoku - door Floor

De afgelopen maanden ben ik druk in de weer geweest met het schrijven van mijn boek over narratief onderzoek. Dat wil zeggen: de eerste twee hoofdstukken schreef ik vlot want op routine, daarna liep ik vast in hoofdstuk 3, dat ik met omineuze voorzienigheid al ‘Welkom in de blubber’ had genoemd voordat ik eraan begon en besefte hoe ingewikkeld het is om heel precies te beredeneren wat sociale complexiteit eigenlijk is en hoe narrativiteit die beïnvloedt.

Lees meer

Der Willy - door Kerstin

Controversieel onderzoek is van alle tijden. Een paar maanden geleden ben ik naar de overzichtstentoonstelling ‘Design van het Derde Rijk’ geweest, in Design Museum Den Bosch. “Pure verheerlijking”, bekritiseert de Bond van Antifascisten dit initiatief over gestileerde propaganda. Het zou een stormloop van neo-nazi’s betekenen, zo vreesden sommigen. Hordes mensen zouden selfies maken met Hitler, waarschuwden anderen. Ruben Vis, algemeen secretaris van het Nederlands Israëlitisch Kerkgenootschap, nam vooral aanstoot aan de hoofdvraag van de expositie: ‘Zouden de nazi’s ook zo’n succes hebben gehad als hun design niet zo goed was geweest?’

Lees meer

Breakdown of the normal - door Floor

Als buitenpromovendus heb je de unieke kans om onderzoek te doen in beweeglijke praktijken in het hier en nu. Het gros van de buitenpromovendi die naar onze workshops komen, pakt die kans en doet onderzoek naar een verschijnsel dat verbonden is aan hun werk. Het is daarbij lastig om je los te maken van wat je al denkt te weten: veel aannames zijn door je rijke ervaring zo vanzelfsprekend voor je, dat je ze gemakkelijk stilzwijgend verwerkt in je analyse van wat er aan de hand is. Het is echter de bedoeling dat je al die aannames op hun validiteit toetst voordat je ze veilig als feit kunt veronderstellen. Een truc hiervoor is het creëren van een breakdown of the normal.

Lees meer