Buitendoctoren II - door Floor

In de film Room* groeit Jack samen met zijn moeder op in een kamer. Moeder Joy is jaren geleden ontvoerd door Old Nick, die Jack bij haar verwekt heeft. Als Jack vijf wordt, vindt Joy het tijd om samen te ontsnappen. Maar hoe leg je uit aan een kind, dat in één enkele kamer is opgegroeid, wat ‘buiten’ is?

Lees meer

Lord Voldemort - door Kerstin

In de Harry Potter-verhalen van de Britse schrijfster J.K. Rowling is Lord Voldemort de ultieme vertegenwoordiger van het kwaad. Hij werd daarom aangeduid als ‘You-Know-Who’ en ‘He Who Must Not Be Named’. Angst voor woorden komt echter niet alleen in sprookjes voor.

Lees meer

Buitendoctoren - door Floor

Net zoals op enig moment een jaar achter de rug is, is ook op enig moment – en met een vergelijkbaar gevoel voor ceremonie – het promoveren achter de rug en ben je doctor. Ik wil het vanuit het optimisme dat je dit lukt hebben over het leven daarna.

Lees meer

Hélène Smith - door Kerstin

Hélène Smith leed aan cryptomnesie. En dat is precies waarvoor u als promovendus – en elke wetenschappelijk onderzoeker uiteraard – moet oppassen. Want dankzij dit 'verborgen geheugen', zoals de vertaling van deze term luidt, zou u zomaar kunnen denken dat u een originele gedachte hebt, terwijl die onbewust al ergens anders is opgedaan.

Lees meer

Tsundoku - door Floor

De afgelopen maanden ben ik druk in de weer geweest met het schrijven van mijn boek over narratief onderzoek. Dat wil zeggen: de eerste twee hoofdstukken schreef ik vlot want op routine, daarna liep ik vast in hoofdstuk 3, dat ik met omineuze voorzienigheid al ‘Welkom in de blubber’ had genoemd voordat ik eraan begon en besefte hoe ingewikkeld het is om heel precies te beredeneren wat sociale complexiteit eigenlijk is en hoe narrativiteit die beïnvloedt.

Lees meer