Expertisecentrum Buitenpromoveren

Dr. Swift - door Floor


De meeste mensen hebben om zichzelf ‘doctor’ te mogen noemen een proefschrift geschreven en verdedigd. Een kleine groep heeft dat niet gedaan en is om eerbare oorzaken – doctoratus honoris causa – door een universiteit in haar weledelzeergeleerde kringen opgenomen. Zo ook Time’s ‘Person of the year’ van 2023 Taylor Swift. Dr. Swift dus, die in 2022 van New York University een eredoctoraat in the fine arts kreeg.

Eredoctoraten worden uitgereikt aan mensen die zich op uitzonderijke wijze verdienstelijk hebben gemaakt aan de samenleving. Een soort lintje of ereburgerschap dus, maar dan uit handen van een universiteit en niet van een burgemeester of monarch. Universiteiten laten daarmee zien dat ze het maatschappelijke belang van deze persoon erkennen en – laten we wel wezen –graag met de kwaliteiten van deze persoon geassocieerd worden.

In  het persbericht over de 188ste Commencement Excercises, de ceremonie waarmee academische titels worden uitgedeeld, lezen we: “Taylor Swift is a trailblazing and influential advocate for artists’ rights in the face of exploitation and a forceful global advocate against discrimination on the basis of sexual orientation and gender identity. An 11-time Grammy winner, she is one of the most prolific and celebrated artists of her generation.”

In datzelfde persbericht staat ook hoe Andrew D. Hamilton, bestuursvoorzitter van NYU, zijn universiteit ziet: “I never cease to marvel at the talent contained in our community. Thriving beyond borders and across academic disciplines, NYU has emerged as one of the world’s most dynamic institutions of higher learning. The NYU community is bold, creative, and engaged—and it is helping to reimagine what it is to be a university in the 21st century.” Zo werkt die identificatie dus: via een eredoctoraat eigent een universiteit zich de eigenschappen van een succesvol persoon toe.

Ik moet toegeven dat ik het ‘verschijnsel Taylor’ niet goed ken, maar las laatst dat Swifties in Seattle tijdens haar optreden een aardbeving veroorzaakten en dat ze niet alleen in 2023 dus Time’s ‘Person of the year’ was, maar ook al in 2017. Ze is verder niet alleen toegetreden tot de academische gemeenschap, ze is zelf ook een geliefd studieobject van diezelfde gemeenschap (zoek maar eens op Google Scholar) en daarmee hotly debated and contested. In een afgeladen Yankee Stadium nam de zangeres haar eredoctoraat in ontvangst. Je kunt haar lauwering, benoeming en ontvangstspeech terugkijken. Doe je voordeel met haar levenswijsheden, zoals ‘hou vol’ en ‘laat ook eens iets los’.

De route naar een eredoctoraat is zeker geen gemakkelijke. Waarschijnlijk is de gewone route naar de doctorstitel, dus via een verdedigd proefschrift, vele malen eenvoudiger. Ik bedoel maar: hoe lang zou jij erover doen om een aardbeving te veroorzaken? Maar goed, daar staat dan wel weer tegenover: mocht je gewoon bezig zijn met goede dingen en daar succesvol in blijken, dan zou het zo maar kunnen dat ook jij door een universiteit gespot wordt en op een mooie dag het eredoctoraat in ontvangst neemt.

01-01-2024